servicesSzczegóły

Pyłek kwiatowy – Naturalna multiwitamina

  • CIEKAWOSTKA

    W 100 g pyłku znajduję się tyle potrzebnych organizmowi człowieka aminokwasów, ile zawiera pół kilograma wołowiny lub 7 jaj.

    30 g pyłku pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na aminokwasy- związki organiczne i zasadowe stanowiące podstawowy element budowy wszystkich białek.

  • DZIAŁANIE:

  • ODŻYWCZE

    Stanowi bardzo cenną odżywkę uzupełniającą dzienne racje żywnościowe w aminokwasy, biopierwiastki, witaminy, wzmacnia apetyt, reguluje przemianę materii, doprowadza do normalizacji, spadku wagi osób otyłych, wzmacnia organizm. Szczególnie zalecany osobom ciężko pracującym w szkodliwych warunkach, dzieciom, osobom starszym, osłabionym.

    Zwiększa liczbę czerwonych ciałek krwi, zwiększa poziom żelaza w surowicy krwi.

  • ODTRUWAJĄCE

    Pyłek eliminuje lub zmniejsza szkodliwe oddziaływanie szeregu czynników chemicznych na organizm człowieka. Osłania tkankę wątrobową przed zatruciem substancjami toksycznymi, a w przypadku zatrucia ułatwia wydalanie toksyn. Ułatwia odnawianie tkanki wątrobowej uszkodzonej innymi przewlekłymi chorobami.

    Podnosi odporność organizmu na zakażenia, zwiększa ilość limfocytów, zwiększa ilość przeciwciał, przyspiesza leczenie zakażeń.

  • ANTYDEPRESYJNE

    Pyłek pszczeli poprawia psychiczne samopoczucie człowieka.

    Zmniejsza nerwowość, rozdrażnienie, wzmacnia system nerwowy osłabiony na skutek stresu lub przepracowania. Zwiększa ukrwienie tkanki nerwowej, podwyższa sprawność psychiczną, zwiększa koncentrację układu nerwowego,

  • ANTYALERGICZNE

    Pyłek pszczeli wspólnie z miodem może służyć do leczenia chorób alergicznych.

    Stosowanie pyłku wspólnie z miodem skutecznie leczy katar sienny, astmę lub znacznie łagodzi ich objawy.

  • PRZECIWMIAŻDŻYCOWE

    Pyłek obniża poziom lipidów (trójglicerydów i cholesterolu), hamuje agregacje (zlepianie) płytek krwi, wspomaga więc ograniczanie miażdżycy. Wspomaga leczenie stanów pozawałowych, leczenie nadciśnienia, zaburzeń krążenia obwodowego.

  • ANTYBIOTYCZNE

    Ma silne działanie przeciwdrobnoustrojowe, działa na bakterie, grzyby.

    Jest skuteczny w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej, szczególnie gdy jest użyty razem z propolisem. W przewodzie pokarmowym pyłek niszczy lub wstrzymuje działalność bakterii chorobotwórczych.

  • REGULUJĄCE TRAWIENIE

    Pyłek jest stosowany przy rozstroju żołądka, wspomaga leczenie silnych zaparć, wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.

  • WSPOMAGA LECZNIE PROSTATY

    Wyciągi z pyłku wykazują lecznicze działanie w schorzeniach gruczołu krokowego.

  • WSPOMAGA LECZNIE CUKRZYCY

    Wyciągi z pyłku kwiatowego zwiększają wydzielanie insuliny. Pyłek spożywany przez chorych na cukrzycę skutecznie pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.

  • POPRAWIA WZROK

    Pyłek poprawia ostrość widzenia, jest to skutek dużej zawartości ryboflawiny (wit. B2) i innych bioelementów w pyłku.

  • Dawkowanie:

    Pyłek kwiatowy w formie granulatu (2-3 łyżeczki) należy zalać 1/3 szklanki przegotowanej, ostudzonej wody lub mleka i odstawić na kilka godzin. Osłodzić miodem tuż przed spożyciem.

    Ze względu na fakt, iż płyny ciepłe są lepiej przyswajane, wskazane jest dolanie przed spożyciem nieco ciepłej wody (poniżej 40oC). Pyłek w tej postaci zaleca się przyjmować dwa razy dziennie, rano na czczo i wieczorem przed snem.

    Kuracja jednorazowa powinna trwać od jednego do dwóch miesięcy. Najlepiej wiosną i jesienią.

Produkty