CIEKAWOSTKA
W 100 g pyłku znajduję się tyle potrzebnych organizmowi człowieka aminokwasów, ile zawiera pół kilograma wołowiny lub 7 jaj.
30 g pyłku pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na aminokwasy- związki organiczne i zasadowe stanowiące podstawowy element budowy wszystkich białek.
ODŻYWCZE
Stanowi bardzo cenną odżywkę uzupełniającą dzienne racje żywnościowe w aminokwasy, biopierwiastki, witaminy, wzmacnia apetyt, reguluje przemianę materii, doprowadza do normalizacji, spadku wagi osób otyłych, wzmacnia organizm. Szczególnie zalecany osobom ciężko pracującym w szkodliwych warunkach, dzieciom, osobom starszym, osłabionym.
Zwiększa liczbę czerwonych ciałek krwi, zwiększa poziom żelaza w surowicy krwi.
ODTRUWAJĄCE
Pyłek eliminuje lub zmniejsza szkodliwe oddziaływanie szeregu czynników chemicznych na organizm człowieka. Osłania tkankę wątrobową przed zatruciem substancjami toksycznymi, a w przypadku zatrucia ułatwia wydalanie toksyn. Ułatwia odnawianie tkanki wątrobowej uszkodzonej innymi przewlekłymi chorobami.
Podnosi odporność organizmu na zakażenia, zwiększa ilość limfocytów, zwiększa ilość przeciwciał, przyspiesza leczenie zakażeń.
ANTYDEPRESYJNE
Pyłek pszczeli poprawia psychiczne samopoczucie człowieka.
Zmniejsza nerwowość, rozdrażnienie, wzmacnia system nerwowy osłabiony na skutek stresu lub przepracowania. Zwiększa ukrwienie tkanki nerwowej, podwyższa sprawność psychiczną, zwiększa koncentrację układu nerwowego,
ANTYALERGICZNE
Pyłek pszczeli wspólnie z miodem może służyć do leczenia chorób alergicznych.
Stosowanie pyłku wspólnie z miodem skutecznie leczy katar sienny, astmę lub znacznie łagodzi ich objawy.
PRZECIWMIAŻDŻYCOWE
Pyłek obniża poziom lipidów (trójglicerydów i cholesterolu), hamuje agregacje (zlepianie) płytek krwi, wspomaga więc ograniczanie miażdżycy. Wspomaga leczenie stanów pozawałowych, leczenie nadciśnienia, zaburzeń krążenia obwodowego.
ANTYBIOTYCZNE
Ma silne działanie przeciwdrobnoustrojowe, działa na bakterie, grzyby.
Jest skuteczny w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej, szczególnie gdy jest użyty razem z propolisem. W przewodzie pokarmowym pyłek niszczy lub wstrzymuje działalność bakterii chorobotwórczych.
REGULUJĄCE TRAWIENIE
Pyłek jest stosowany przy rozstroju żołądka, wspomaga leczenie silnych zaparć, wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.
WSPOMAGA LECZNIE PROSTATY
Wyciągi z pyłku wykazują lecznicze działanie w schorzeniach gruczołu krokowego.
WSPOMAGA LECZNIE CUKRZYCY
Wyciągi z pyłku kwiatowego zwiększają wydzielanie insuliny. Pyłek spożywany przez chorych na cukrzycę skutecznie pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.
POPRAWIA WZROK
Pyłek poprawia ostrość widzenia, jest to skutek dużej zawartości ryboflawiny (wit. B2) i innych bioelementów w pyłku.
Dawkowanie:
Pyłek kwiatowy w formie granulatu (2-3 łyżeczki) należy zalać 1/3 szklanki przegotowanej, ostudzonej wody lub mleka i odstawić na kilka godzin. Osłodzić miodem tuż przed spożyciem.
Ze względu na fakt, iż płyny ciepłe są lepiej przyswajane, wskazane jest dolanie przed spożyciem nieco ciepłej wody (poniżej 40oC). Pyłek w tej postaci zaleca się przyjmować dwa razy dziennie, rano na czczo i wieczorem przed snem.
Kuracja jednorazowa powinna trwać od jednego do dwóch miesięcy. Najlepiej wiosną i jesienią.