Mleczko znalazło zastosowanie w kardiologii, ponieważ normalizuje ciśnienie tętnicze krwi, obniżając to podwyższone, a podwyższając to obniżone. Jest jedyną znaną substancją, która tak działa. W badaniach doświadczalnych stwierdzono ponadto jego antyarytmiczne działanie oraz łagodzenie objawów bólowych w chorobie wieńcowej.
Mleczko pszczele ma dobroczynny wpływ na układ odpornościowy, gdyż zwiększa ilość przeciwciał, podnosząc przez to odporność organizmu. W związku z tym znajduje zastosowanie w zwalczaniu chorób infekcyjnych. Jednocześnie zmniejsza wytwarzanie przeciwciał skierowanych przeciw własnym antygenom – co ma z kolei zastosowanie w zwalczaniu chorób reumatoidalnych.
Mleczko pszczele ma swoiste zastosowanie w chorobach metabolicznych – obniża poziom glukozy w surowicy krwi. Pomocne jest także w miażdżycy, gdyż obniża poziom cholesterolu. Obniża również poziom kwasu moczowego, co ma znaczenie w leczeniu dny moczanowej.
Skutecznie leczono nim niedokrwistość z niedoboru żelaza. Korzystnie działa w astmie alergicznej, zwłaszcza w połączeniu z miodem.
Mleczko pszczele wpływa na siły witalne i potencję u mężczyzn. Stanowi też doskonały produkt stosowany w stanach wyczerpania organizmu, i to za równo fizycznego jak i psychicznego.