Rozwój pasieki zaowocował tym, że gdy w roku 1933 Jan założył Rodzinę, dochód z pasieki starczał na jej utrzymanie. W czasie wybuchu wojny w 1939 roku pasieka liczyła 200 rodzin. Głównym pożytkiem był miód gryczany. W roku 1944 Jan został zmobilizowany do wojska. W wyniku przejścia radzieckiej armii pasieka została zniszczona do tego stopnia, że ze 200-stu uli udało się złożyć 7.
Po zamianie granic Polski ule wraz z pszczołami i właścicielem powędrowały na zachód kraju, w okolice Legnicy. Tutaj pasieka została odbudowana do 30 rodzin pszczelich, a głównymi pożytkami stał się rzepak i lipa. W 1975 roku pasieka znów została przeniesiona, tym razem na południe Polski.
Założyciel pasieki, Jan, znalazł następcę w synu Robercie. Ten natomiast zaraził swoją pasją syna Łukasza i córkę Magdalenę.
Wymieniono ule z drewnianych na styropiany umożliwiające stworzenie pasieki wędrownej, a tym samym zwiększenie rodzajów miodu. Obecnie nasze pasieki liczą około 400 rodzin pszczelich. Co roku produkujemy też odkłady- głównie na własny użytek.
Pnie rozwozimy w miejsca, gdzie cywilizacja nie zdążyła jeszcze zniszczyć tego, co najlepsze. Są to tereny czyste ekologicznie, o zdrowym, świeżym powietrzu i wysokim poziomie zadrzewienia.
I tak pierwszymi pożytkami są miód wielokwiatowy , rzepakowy i mniszkowy. Następnie wywozimy na akacje. W tym czasie w okolicach rezerwatu Kozie Kąty wybiera się bardzo dobry miód leśny, który zawiera w sobie kruszynę, jawor, malinę, a czasem spadź liściastą lub/i iglastą.
Kolejnym ważnym pożytkiem jest lipa, po wybraniu której ,część uli jedzie na spadź a część na grykę. Ostatnimi pożytkami są to nawłoć oraz wrzos.
Między głównymi miodobraniami są również tzw. międzybrania. Są to miody o ciekawym, niespotykanym smaku i zapachu. W zależności od warunków występują miody np.: mniszkowy z głogiem, mniszkowy z jaworem, bławatkowy.
Po zebraniu ostatniego pożytku zaczynają się prace pielęgnacyjne, które mają na celu przygotowanie rodzin pszczelich do zimy. Odpowiednio zawęża się gniazda, daje lekarstwo na warrozę i karmi. Na wiosnę przeprowadza się przeglądy, by w razie wypadku uzupełnić pokarm, sprawdzić czy matki czerwią.
Oferujemy Państwu z naszych pasiek to, co najlepsze, czyli miody, pyłek kwiatowy, propolis, pierzgę. Gwarantujemy, iż produkty od naszych pszczół są wysokiej jakości.